La Horezu, a fost mare sărbătoare!

luni, 09 septembrie 2013
Calendar Evenimente
  Octombrie 2019 (0)
L M M J V S D
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Newsletter
Vrei să afli care sunt ultimele noutăți și evenimente?
Dezabonare
Vremea in Depresiunea Horezu
Astăzi
Max.: 24°C
Min.: 8°C
GENERAL
Media anuală: 10,8°C
Precipitatii medii: 33,1 mm
Calitatea aerului: Bun (vezi. ANPM.ro)

La Horezu, oraşul de unde „Cocoşul” de pe ceramica populară a dus faima zonei peste mări şi ţări, a fost mare sărbătoare! Horezenii au sărbătorit împlinirea a 526 de ani de la atestarea documentară a localităţii.

Autorităţile locale au marcat evenimentul printr-un program diversificat, desfăşurat pe parcursul a 4 zile, peste 4000 de locuitori şi turişti luând parte la manifestări culturale, artistice şi sportive.

În aceste zile, Horezu a avut oaspeţi de seamă; reprezentanţi ai cluburilor copiilor din 20 de judeţe care au participat la Festivalul „Cocoşul de Hurez” pentru tineret, Ansamblul de dansuri populare Kud Grkinja Nis din Serbia, şahişti din Germania, Serbia şi România care au concurat în cadrul campionatului de şah.

Manifestările au început joi, 05 septembrie, cu şedinţa festivă a Consiliului local, urmată de simpozionul cu tema „Horezu – filon de tradiţii şi cultură”, în cadrul căruia a fost evocată importanţa acestor locuri istorice în cultura românească.

Vineri, 06 septembrie, la biserica Romanii de jos a avut loc o slujbă religioasă a prăznuire a Sfântului Arhanghel Mihail – Minunea din Colose. Seara, în asistenţa unui public avizat, la Casa de cultură din Horezu, profesorul Lăpădătoni Tiberiu de la Liceul „Constantin Brâncoveanu” şi-a lansat volumul „Drum spre culmi”, domnia sa fiind la a doua reuşită de acest fel.

În aceeaşi seară, pe scena din centrul oraşului, a urcat Ansamblul de dansuri Kud Grkinja din Nis – Serbia, care, printr-o evoluţie de excepţie, a încântat publicul spectator cu frumuseţea costumelor populare şi măiestria interpreţilor şi a dansatorilor sârbi. Programul serii s-a încheiat cu un recital de muzică pop-dance prezentat de Sylvie, evoluţia acesteia fiind apreciată de tinerii spectatori.

Programul zilei de sâmbătă, 06 septembrie, a început dis de dimineaţă cu un concert de muzică de fanfară, prezentat de formaţia „Gabriel Chaborschi” în parcul din centrul oraşului. A urmat parada portului popular. Echipe şi ansambluri artistice din oraşul Horezu şi judeţele Olt, Dolj, Teleorman, Cluj, Timiş şi Bistriţa-Năsăud, au format o coloană a frumuseţii costumelor populare din zonele pe care le-au reprezentat, străbătând principalele străzi ale oraşului în aplauzele spectatorilor. Apoi, în centrul istoric al oraşului, în cântec de fanfară, tineri şi vârstnici, împreună cu oficialităţile locale s-a prins într-o horă a bucuriei şi a unităţii naţionale, creând un moment de profundă emoţie.   

La deschiderea oficială a manifestărilor, au fost prezenţi; Prefectul judeţului Vâlcea, domnul Mircea Nadolu, deputaţii Cristian Buican, Aurel Vlădoiu şi Romeo Rădulescu, primari din localităţile judeţului, consilieri judeţeni, personalităţi de la nivelul oraşului şi judeţului Vâlcea. Aceştia, în cuvântul lor, au apreciat calitatea programului manifestărilor şi interesul administraţiei publice pentru dezvoltarea unor asemenea evenimente, au recunoscut contribuţia localităţii Horezu la dezvoltarea turismului în judeţul Vâlcea şi au urat la mulţi ani locuitorilor şi edililor urbei.

Încheindu-şi evoluţia lor în cadrul Festivalului „Cocoşul de Hurez” pentru copii, în prezenţa şi aplauzele unui numeros public, câştigătorii au fost premiaţi de Primarul oraşului Horezu, domnul Ilie Fârtat, copii primind cu emoţie şi satisfacţie diplome şi premii în obiecte.
    
Spre seară, a fost creat un alt moment emoţionant. Primarul oraşului Horezu, domnul Fârtat Ilie, a înmânat diplomele de „Cetăţean de onoare” diplomatului Lazăr Comănescu, ambasadorul României în Germania  şi prof. dr. Petre Iacob Calistru de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş" Bucureşti, pentru servicii deosebite aduse comunităţii locale. În continuare, primarul, Ilie Fârtat, ajutat de senatorul Daniel Niţu şi vicepreşedintele Consiliului judeţean Vâlcea, Bogdan Pistol, a premiat 16 cupluri care şi-au aniversat în acest an Nunta de aur şi trei tineri care a împlinit vârsta de 18 ani în preajma zilei de 5 septembrie, ziua atestării documentare a localităţii. Au urcat pe scenă, în aplauzele publicului şi emoţia rudelor, 16 cupluri reprezentând tot atâtea poveşti de viaţă, toţi emoţionaţi şi bucuroşi că administraţia publică nu i-a uitat, sunt apreciaţi şi respectaţi. Un moment înălţător l-a reprezentat premierea celui mai în vârstă cetăţean al oraşului Horezu, domnul Antonie Aurel, care, în acest an, a împlinit 99 de ani de viaţă activă şi pe care ni-l dorim sănătos, să-l sărbătorim mulţi de acum încolo.

Seara, horezenii şi invitaţii lor, au dansat, au cântat şi s-au bucurat de un frumos spectacol artistic susţinut de interpreţii de muzică populară, Constantin Enceanu, Petrică Mîţu Stoian, Niculina Stoican, Ilie Dură şi micuţa şi talentata, Teodora Tănasie.
Festivităţile zilei s-au încheiat cu superbe jocuri de artificii, spre bucuria miilor de participanţi.

Ziua de duminică a fost dedicată concursurilor de autobuggy desfăşurate pe pista special amenajată în punctul Treapt şi a concursurilor de biciclete pe categorii de vârstă, publicul spectator fiind încântat de măiestria copiilor şi a tinerilor dornici de aventură şi adrenalină.
Campionatele de fotbal, şah, tenis de câmp şi table care s-au desfăşurat în perioada  05 – 08 septembrie s-au bucurat de o participare largă din partea publicului, câştigătorilor fiindu-le acordate premii şi diplome.  

La încheierea festivităţilor, domnul primar, Fârtat Ilie, ne-a spus: „Crearea şi dezvoltarea unor asemenea evenimente, conduce la o promovare intensă a turismului în zona depresionară Horezu, atragerea unui număr din ce în ce mai mare de turişti, dezvoltarea unor activităţi conexe în domeniul serviciilor. În acest an, turismul la Horezu, a căpătat tot mai mult interes, dovadă că structurile de  cazare  s-au înmulţit, iar în sezon sunt în totalitate ocupate. Acest fapt ne întăreşte convingerea că, atunci, când, prin strategia de dezvoltare, s-a optat pentru această direcţie, nu s-a greşit. Administraţiei publice locale îi revine obligaţia de a continua promovarea intensă a acestui segment economic şi, poate, în viitorul apropiat, oraşul Horezu să capete statut de staţiune de interes naţional”.  

Pentru informaţii suplimentare, persoana de contact este domnul primar, Fârtat Ilie – tel. 0740.217.540, e-mail: primaria@orasul-horezu.ro.