Centrul de Ceramică din Olari

Calendar Evenimente
  Noiembrie 2019 (0)
L M M J V S D
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Newsletter
Vrei să afli care sunt ultimele noutăți și evenimente?
Dezabonare
Vremea in Depresiunea Horezu
Astăzi
Max.: 15°C
Min.: 12°C
GENERAL
Media anuală: 10,8°C
Precipitatii medii: 33,1 mm
Calitatea aerului: Bun (vezi. ANPM.ro)

Este cel mai important centru de ceramică din Romănia cu o expoziţie permanentă( la Casa de Cultură şi în atelierele meşterilor olari).  Împreună cu Mănăstirea reprezintă emblema localităţii.

Meşteşugul prelucrării lutului s-a transmis de-a lungul timpului prin intermediul familiilor de olari care au reuşit sa-l menţină viu în vatra strămoşească, devenită acum strada Olari.Pe uliţa principală a satului se află 18 ateliere de ceramică în care meşterii modelează argila cu aceeaşi măiestrie neîntrecută ca şi strămoşii lor. Fiind înzestrat cu o vitalitate creatoare de excepţie, Horezu este un caz aproape singular in cadrul centrelor ceramice romaneşti prin faptul ca mesteşugul este practicat ca principala sursă de venit a descendenţilor vestitelor familii de ceramişti Vicşoreanu, Iorga, Frigură, Mischiu, Popa în condiţiile unei societăţi moderne, în permanentă schimbare.

Astăzi, centrul ceramic Horezu continuă să fie un adevărat creuzet al creaţiei ceramice româneşti, păstrând elementele definitorii pentru vasele lucrate aici dar, prin infinita gamă a compoziţiilor cromatice şi decorative, conferind personalitate si expresivitate nebănuite fiecarei piese în parte. Centrul de la Olari produce un tip de ceramică cu un caracter, propriu, unitar, bine definit prin formă, decor, tehnică şi colorit (castroane, farfurii, oale, ulcioare, căni, ceşti de ţuică, de diferite mărimi, de uz casnic sau decorative).

În fiecare an, în prima săptămână din luna iunie, pe platoul de “La Stejari”se organizează târgul “Cocoşul de Hurez”la care participă meşteri olari din toată ţara. În prezent este constituită o asociaţie a ceramiştilor cu denumirea Asociaţia de meşteşugari “Cocoşul de Hurez”.