Alte meșteșuguri

Calendar Evenimente
  Octombrie 2019 (0)
L M M J V S D
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Newsletter
Vrei să afli care sunt ultimele noutăți și evenimente?
Dezabonare
Vremea in Depresiunea Horezu
Astăzi
Max.: 24°C
Min.: 8°C
GENERAL
Media anuală: 10,8°C
Precipitatii medii: 33,1 mm
Calitatea aerului: Bun (vezi. ANPM.ro)

Pictura icoanelor pe sticlă

Pictura icoanelor pe sticlă este, împreună cu cea murală, o ramură importantă a picturii populare. Zugrăvirea icoanelor se făcea pe lemn, pânză, metal sau pe sticlă, în scopul împodobirii caselor ţărănești.

Se spune că icoana pe sticlă se lucrează după un model (izvod, izvor). De aici poate și motivul pentru care pe icoanele de sticlă nu se semnează în general, pentru că nu sunt originale.

Pictura pe sticlă este o îndeletnicire destul de târzie, comparativ cu icoanele zugrăvite pe lemn și pânză. În casele ţărănești, icoanele pe sticlă erau așezate alături de ștergare, cuiere cu blide, ulcioare etc., obiecte decorative ce se armonizau, dând interiorului o unitate compoziţională.

Meșteșugul împletitului

Meșteșugul împletitului este practicat și în ziua de azi de meșteri care confecţionează diverse obiecte decorative, obiecte de uz casnic sau jucării din paie de secară, ovăz, orz sau grâu, acestea fiind materiale 100% naturale.

Deși numărul meșteșugarilor iscusiţi în arta împletitului este tot mai mic, cei care împletesc fac acest lucru atât din motive financiare cât și datorită acţiunii pozitive a paielor prin proprietăţile lor curative demonstrată și de specialiști sau chiar a practicării propriu-zise a meșteșugului.

Împletitul din nuiele de alun sau răchită este cunoscut din cele mai vechi timpuri. Din cele mai groase nuiele se confecţionează coșuri de porumb sau garduri în jurul curţilor, iar din nuielele mai subţiri se fac coșuri pentru căratul fructelor sau al strugurilor.

Împletiturile din pănușă, adică foaia ce învelește știuletele de porumb, se fac pentru diverse obiecte decorative sau de uz casnic cum ar fi: flori, linguri, genţi și poșete, perne pentru scaune etc. Procedeul de împletire a pănușei se aseamănă cu cel de împletire a papurei. Împletit propriu-zis este firul rezultat prin răsucirea foilor de porumb. Produsul final este ornamentat de fiecare meșter după propria imaginaţie.

Papura se folosește la obiecte a căror uzură este mare, ea fiind considerată un material solid și usor de găsit lângă bălţi sau iazuri. Ea poate fi utilizată atât la confecţionarea de obiecte de gospodărie cât și pentru realizarea de decoraţiuni.

Paiele, fragile pe de o parte dar și extrem de rigide, împletite respectând anumite reguli, sunt utilizate la împletitul pălăriilor de lucru sau de sărbătoare.

Galerie foto